Založ si blog

Chudobným berú, bohatým dávajú. .. .(list o nespravodlivej valorizácii dôchodkov)

Od roku 2006 som napísal a píšem listy na nápravu krívd valorizácie dôchodkov na všetky najvyššie inštitúcie v tomto štáte, no pravdy a nápravy som sa nedočkal. Nepísal som len v mene svojom, ale aj v mene všetkých okrádaných dôchodcov. Za posledné 4 mesiace som napísal listy na nápravu valorizácie p. premiérovi P. Pelegrínimu, predsedovi NR SR A. Dankovi aj podpredsedovi NR SR B. Bugárovi. Všetkým týmto trom najvyšším činiteľom výkonnej moci, ktorí majú podľa Ústavy SR najvyššie výkonné právomoci. Dostal som odpovede vyhýbavé a že mi ďakujú, že sa zaujímam o dianie v štáte.

Od Ústavného súdu SR som dostal odpoveď od ústavného sudcu Lajosa Mészárosa, odpoveď zo dňa 15. decembra 2008 parafrázujem. Ústavný sudca mi odpísal, že mi chýba aktívna  legitimácia, aby som mohol podávať návrh na Ústavný súd SR. Návrh na začatie konania o súlade právnych prepisov môžu podávať len osoby podľa čl. 130, ods. 1 Ústavy. Podľa § 37 zákona o ústavnom súde môžu podávať návrh len osoby taxatívne uvedené v čl. 130 ods. 1 písm. a) až e) Ústavy SR. Najmenej 1/5 poslancov NRSR, prezident SR, Vláda SR, súd a generála prokuratúra SR a za určitých okolností najvyšší ochranca práv.

Z prezidentskej kancelárie prezidentov J. Gašparoviča, A. Kisku, Z. Čapútovej mi sekretári odpísali, že vec odstupujú na Ministerstvo sociálnych vecí a rodiny, hoci prezidenti určite o probléme vôbec neboli oboznámení, lebo listy neboli prezidentami podpísané. Ja sám som žiadal riešiť podaním podnetu na Ústavný súd SR, keď som neuspel u najvyšších ústavných činiteľov a inštitúcií a tiež ani u žiadneho z poslancov rôznych strán som nezistil iniciatívu v podaní návrhu zákona o zmene valorizácii dôchodkov z výpočtu percentom na valorizáciu pevnou sumou. Zmenu vysvetlím v ďalšej časti.

Som starodôchodca, Ministerstvo sociálnych vecí a rodiny vraj upraví (vyrovná) starodôchodcom výšku dôchodkov z dôvodu, že tieto dôchodky boli vypočítané nízke oproti dôchodkom vypočítaným od 1.1.2004, ktoré sú vyššie.

Sociálna poisťovňa mi odpovedala, že nové určenie sumy starobného dôchodku podľa § 293d zákona č. 461/2003 Z. z. v znení zákona č. 184/2017 Z. z. sa nevzťahuje na všetkých poberateľov starobných dôchodkov pred 1. januárom 2004.

Starobný dôchodok sa znovu vypočíta len ak bola jeho suma určená z upraveného priemerného mesačného zárobku v sume najmenej 4 267 Sk, ak bol dôchodok priznaný v roku 2002. Pretože Vám bol starobný dôchodok priznaný v roku 2002 a jeho suma bola určená z priemerného mesačného zárobku 4 267 Sk. Nové určenie sumy starobného dôchodku sa na Vás nevzťahuje. To znamená, že vyrovnanie (navýšenie) bolo na vyššie dôchodky a nízkym dôchodkom nepatrí. Takto pán minister Richter chápe dorovnanie.

Valorizácia dôchodkov do roku 2013 bola počítaná percentuálne z každého dôchodku. Od roku 2013 do roku 2017 boli dôchodky valorizované pevnou sumou, to jest. rovnakou čiastkou ku každému dôchodku, čo bolo správne a spravodlivé a vysvetlím to neskôr.

Keď som žiadal Ministerstvo sociálnych vecí a rodiny, aby valorizácia bola aj naďalej navyšovaná pevnou sumou a nie percentuálne, odpovedali mi, že percentuálne je to preto, aby bola zohľadnená zásluhovosť vyšších a vysokých dôchodkov. S tým nesúhlasím, lebo zásluhovosť každého dôchodku je vyjadrená výškou dôchodku pri jeho vyrubení, pri nástupe na dôchodok.

Dôchodca, ktorý má dôchodok 300 Eur mal nízku zásluhovosť a dôchodca, ktorý má vysoký dôchodok mal vysokú zásluhovosť a žiadna zásluhovosť nemá byť zohľadňovaná pri každoročnej valorizácii dôchodkov percentami. Preto je správna a spravodlivá valorizácia pevnou sumou, ktorej výšku nech si pán minister Richter vypočíta ako chce a z čoho chce. Stále zdôvodňujem, že valorizácia je náhrada za infláciu, zdraženie potravín, energií a všetkého iného tovar, čo každému dražie rovnakou výškou. Jednoducho valorizácia určená percentuálne je nespravodlivá, znevýhodňuje dôchodcov s nízkym dôchodkom a neúmerne zvýhodňuje dôchodcov s vysokým dôchodkom.

Spracoval som tabuľku 3% valorizácie za dobu 25 rokov „dôchodkovania“  z 300 Eur dôchodku a 1200 Eur dôchodku.

3% valorizácii za 25 rokov pri 300 Eur dôchodku predstavuje 49 050 Eur, pri dôchodku 1200 Eur a rovnakej percentuálnej sadzbe predstavuje valorizácia 207 628 Eur. Rozdiel vo vyplatenej sume na valorizácii predstavuje 158 776 Eur, v prospech dôchodcov s vysokým dôchodkom.

Prehľad valorizácie pevnou sumou za 25 rokov ba sa valorizácia vypočítala napr. z priemernej výšky dôchodku, alebo z iných ukazovateľov, napr. z môjho výpočtu = 69 960 Eur z priemerného dôchodku. Takúto valorizáciu by mal dostať každý dôchodca + jeho počiatočný dôchodok vyrubený pevnou sumou.

Nech pán minister Richter zdôvodní, prečo takto jedných zvýhodňuje a iných okráda. Takýmto spôsobom sa sústavne znižuje životná úroveň nízkych dôchodcov, zato dôchodcovia s vysokým dôchodkom si po 25 rokoch „dôchodkovania“ môžu kúpiť len z rozdielu valorizácie pekný rodinný dom, alebo byt v Bratislave.

Ďalej uvediem, ako mi odpísala pani Natália Horná na môj list adresovaný A. Dankovi, na zmenu valorizácie.

„ Národná rada SR, ako aj predseda môžu konať iba na základe Ústavy SR, v jej medziach a rozsahu a spôsobom ustanoveným v zákone. Pôsobnosť NRSR je určená jej ústavným postavením v systéme výkonnej moci. Vzhľadom na vyššie uvedené nemáme kompetencie, aby sme mohli konať v danej veci, keďže kompetencie, keďže nespadajú do kompetencie NRSR a ani do jej pôsobnosti.

Pýtam sa, či NRSR, jej poslanci, predseda NR, premiér, či nepatria do výkonnej zložky. Kto podľa pani Natálie Hornej, zodpovednej osoby u pána A. Danka dáva návrhy na zmenu zákonov. Andrej Danko zrejme list odo mňa a ani list pre mňa nevidel, ani nevie o probléme a možno ani nechce vedieť.

Rozdiel valorizácie vysokého dôchodku vypočítaného percentuálne oproti valorizácii priemerného dôchodku vypočítaného pevnou sumou po dobu „dôchodkovania“ 25 rokov:

207 628 Eur – 69 960 Eur = 137 668 Eur

Takýmto rozdielom ministerstvo okráda dôchodcov s nízkymi aj priemernými dôchodkami a preferuje dôchodcov s vysokými dôchodkami. Takýmto spôsobom valorizácie určenej percentami v budúcnosti ani nebude na dôchodky. Spravodlivá úspora by činila miliardy Eur.

Od 1.1. 2020 budú mať silové zložky valorizované výsluhové dôchodky pevnou sumou a tak je to správne. Prečo to neplatí pre všetkých dôchodcov. V iných krajinách (napr. aj v Arménsku) sú dôchodky valorizované rovnakou sumou a je určená minimálna výška dôchodku.  Prečo by nemali byť valorizované aj platy štátnych zamestnancov rovnakými čiastkami v jednotlivých rezortoch a nie percentuálne. Dosiahlo by sa tým, že mladí začínajúci ľudia by mali vyššie začínajúce platy, ale vo vyššom veku by nemali také vysoké ako pri výpočte percentami, ale v konečnom dôsledku by sa žiadne peniaze nestratili, lebo objem zarobených peňazí uvedeným spôsobom po dobu zamestnania by bol rovnaký.

Vážení okrádaní dôchodcovia, neviem pochopiť ako volíte strany, ktoré sú naviazané na mafie, okrádajú štát a obohacujú sa neoprávnene. Oprávnene si myslí pán R. Fico, že jeho voliči žerú seno, ako sa vyjadril I. Matovič.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 10044x
Priemerná čítanosť článkov: 10044x

Autor blogu

Kategórie

Archív